Jak pečovat o koženou galanterii? Začíná to už správným používáním

Kožená peněženka, kabelka nebo pásek do kalhot jsou nedílnými součástmi našeho každodenního života. Přečtěte si, jak se o ně správně starat, aby vám dlouho vydržely hezké a také funkční.

Zatímco koženým botám jsme si až na úplné výjimky zvykli věnovat pravidelnou péči, kožená galanterie, do které patří peněženky, opasky nebo třeba brašny na notebooky zatím větší pozornosti uniká. Každodenní a intenzivní používání přitom tyto výrobky namáhá velmi podobně jako obuv. I zde pak platí, že při nedostatku nebo dokonce úplné absenci péče pak vydrží mnohem méně, než by mohly. A je to škoda. Ošetřování totiž není nijak časově, finančně ani jinak náročné. Může přitom předejít mnohým potížím.

Následujících několik bodů vám poradí, jak se o své kožené výrobky efektivně postarat, aby vám dobře sloužily a dělaly radost dlouhé roky.

 Wildskin_blog-Jak_se_starat_o_kuzi(1)

Výrobky používejte správně a jen na to, k čemu jsou určené

Přestože se to může zdát jako úplná samozřejmost, raději to uveďme hned na začátek. U kožených výrobků platí více než kde jinde to, že by se měly používat opravdu jen k účelu, ke kterému byly vyrobené. Tašky, batohy a další zavazadla proto nepřetěžujte, mohou se vytahat a trvale zdeformovat. Stejně tak opasky používejte výhradně do kalhot, ne například k zajištění předmětů při stěhování. Ano, i s takovými případy se lze setkat…

 

Pravidelně impregnujte, pozor však na druh kůže

Impregnací se obyčejně myslí ochrana bot proti vodě či vlhkosti. Jedná se však o celkovou ochranu kůže proti průniku nejen vody, ale také prachu a dalších nečistot. Výrobky proto doporučujeme ošetřit speciálním balzámem na kůži ještě před prvním použitím. Pozor, balzám není vhodný pro nubukové a velurové usně s jemně broušeným povrchem! Tyto produkty po nabalzamování ztmavnou a budou mít polomatný povrch. Dále pak věci ošetřujte podle potřeby, běžně však stačí zhruba jednou za měsíc. U velmi často a náročně používaných kusů můžete interval impregnace zkrátit například na 14 dní. Jako příklad uveďme číšnické kasírky, které bereme mnohokrát denně i do znečištěných či mokrých rukou.

Příklady správné a špatné aplikace balzámu na kůži jsou vidět na následujících obrázcích. Zatímco opasková useň s hladkým lícem je ošetřená správně, vepřovicové a nubukové usně s broušeným lícem viditelně ztmavly a změnily strukturu povrchu. Na ně proto balzám nepatří.

Čistěte opatrně a jen speciálními přípravky

K čištění kožené galanterie používejte jen výrobky k tomu přímo určené. Na běžnou údržbu bohatě postačí měkký hadřík s vlažnou vodou, silnější nečistoty odstraníte speciálními přípravky. Rozhodně se však vyhněte krémům na boty. Mají totiž odlišné složení, které například kabelkám nebo peněženkám nesvědčí. Úplně pak zapomeňte na domácí čističe,prostředky na nádobí a podobnou chemii. Ta kůži odmastí, vysuší a povrch následně popraská. Samozřejmostí je pak včasné odstraňování nečistot. Čím déle necháte například na kabelce špinavý flek, tím větší je riziko, že půjde vyčistit jen velmi těžko nebo třeba už vůbec. A malá rada na závěr: i když odstraňujete nečistotu jen z části produktu, vyčistěte ho rovnou celý.

 

Vyvarujte se všem extrémům

I když výrobky z kožené usně vydrží hodně, nezničitelné také nejsou. V případě naprostého promočení, například po průtrži mračen, kožené věci nikdy nesušte příliš blízko zdrojům tepla jako jsou radiátory, kamna nebo dokonce otevřený oheň. Raději produkt co nejvíce vytřete hadrem či savým kapesníkem a poté ho nechte při pokojové teplotě pozvolna vyschnout. Vyhněte se také dlouhodobému vystavování kožených věcí slunečnímu záření, které může mít za následek zesvětlání barvy. Slunce totiž pigment obsažený v kůži „vytáhne” a líc může velmi výrazně změnit odstín. Kůži také nesvědčí extrémní mráz, při kterém může popraskat. Samozřejmostí je vyvarovat se styku s chemikáliemi jako kyseliny, tuky či rozpouštědla, které kožené usně rychle a hlavně nenávratně zničí.

 Wildskin_blog-Jak_se_starat_o_kuzi(3)

Věnujte pozornost také kovovým částem

Zipy na kabelkách, brašnách či batozích, druky na peněženkách nebo přezky na opascích. I ty si zaslouží vaši péči. Běžně jim stačí otření čistou vodou a osušení, v případě silnějšího znečištění můžete použít vybavení na čištění šperků. Pro jistotu připomínáme, že ani zde není vhodné pouštět se do experimentů s jakýmikoli chemickými přípravky. Nejen, že kovovým částem nesvědčí, snadno se navíc dostanou také přímo na kůži, kterou poškodí či dokonce zničí.

Pokud si nejste s čímkoliv jistí, neváhejte se nás zeptat. S koženými výrobky máme 30leté zkušenosti a rádi vám poradíme. Preventivní dotaz je vždycky lepší než pozdější řešení potíží.


Obecně je třeba brát v úvahu, že kůže je i po vyčinění a zpracování pořád živá”, přece jen je to přírodní produkt. Třísloviny v ní obsažené stále v průběhu času pracují a postupně dodávají produktu osobitost. Časem vzniklá patina tak není na závadu, právě naopak. Díky ní vaše kabelka nebo peněženka zraje” jako víno. Pokud se o ni budete správně starat, odvděčí se vám opravdu mnoha lety věrné služby.